vaaleanpunaiset macaronit

Herkulliset Macaron-leivokset – vinkkejä valmistukseen

Macaron-leivokset ovat ihania pieniä värikkäitä mantelileivoksia. Kuoret ovat pehmeitä, mutta sopivan sitkeitä sisältä. Kahden kuoren välissä on hyvänmakuinen täyte. Niistä voit nautiskella ihanissa kahviloissa tai voit tehdä niitä myös itse. Toisinaan Macaron-leivosten tekeminen vaatii hiukan harjoittelua, mutta jotkut onnistuvat niiden tekemisessä ensimmäisellä kerralla. Kuorten valmistaminen vaatii tarkkuutta. Macaron-leivoksia voi käyttää myös täytekakkujen koristelussa.

Oletko sinä jo leiponut Macaron-leivoksia? Jos et vielä ole, niin kokeile rohkeasti! Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä, joilla pääset alkuun ja tutustumaan miten tehdä Macaron-leivoksia. Lisäksi voit katsoa vinkkejä esimerkiksi YouTuben Macaron-videoista.

Perustietoja valmistuksesta

Macaron-leivoksia voi valmistaa ranskalaisella tai italialaisella tekniikalla. Italialaisessa marengissa valkuaisvaahtoon lisätään kuumaa sokerilientä. Monissa suosituissa leivontablogeissa on julkaistu hyväksi havaittuja reseptejä.

Macaron-leivosten valmistamisessa on tärkeä olla tarkka ja huolellinen jokaisessa työvaiheessa. Raaka-aineiden tulee olla oikeanlaisia ja ne tulee punnita tarkasti. Leivoskuorten raaka-aineina käytetään kananmunan valkuaista, mantelijauhetta, sokereita ja useimmiten väriaineita. Ensin valmistetaan kuoritaikina, joka pursotetaan pellille ja kuivatetaan huoneenlämmössä. Sen jälkeen kuoret paistetaan ja jäähtyneiden kuorten väliin laitetaan täytettä.

Macaron-kuoria voi valmistaa paljon kerralla, koska kuoret tai täytetyt Macaronit voi pakastaa. Ne säilyvät pakasteessa useampia viikkoja, jos ne on pakattu huolellisesti. Valmiit kuoret säilyvät leivosrasiassa pakattuina muutaman päivän huoneenlämmössä. Valittu täyte (valmistetaan) ja levitetään tai pursotetaan toisen kuoren päälle ja painetaan kaksi kuorta yhteen. Macaron-leivokset voi täyttää esimerkiksi edellisenä päivänä, jolloin maut pääsevät paremmin esille. Täytetyt Macaronit pakataan rasiaan ja säilytetään jääkaapissa (etenkin, jos täytteessä on käytetty voita). Täytetyt Macaronit voi myös pakastaa ja ottaa huoneenlämpöön sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Hyödyllisiä vinkkejä

Valkuaiset kannattaa erotella jo edellisenä päivänä ilmaantumaan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Valkuaisvaahto tulee kuohkeaksi ja kiiltävämmäksi, kun tämän tekee edellisenä päivänä. Valkuaiset säilytetään jääkaapissa ja nostetaan huoneenlämpöön vähintään tunti ennen leipomista. Kylmät valkuaiset eivät vaahtoudu riittävän hyvin.Tämä vaihe on tärkeä ranskalaista tekniikkaa käytettäessä.

On erittäin tärkeää, että työvälineet ovat puhtaita ja kuivia. Kannattaa mieluiten käyttää metallikulhoa, jos sellaisen omistat. Raaka-aineiden punnitukseen käytetään vaakaa. Lämpömittari on tärkeä apuväline italialaisessa tekniikassa.

Macaronien valmistukseen kannattaa käyttää kuoretonta, hienojakoista mantelijauhetta (esimerkiksi Sallisen). Älä valitse sellaista, jossa on ruskeita kuoria seassa. Mantelijauhe kannattaa siivilöidä vähintään kerran ennen valmistusta, jotta se on mahdollisimman hienojakoista. Mantelijauheen hienojakoisuus auttaa saamaan sileämpiä Macaroneja.

Massan värjäämiseen kannattaa käyttää jauhemaisia tai geelimäisiä värejä. Nestemäiset värit saattavat pilata taikinan koostumuksen. Lisää väri reseptin kertomassa vaiheessa. Massaa voi halutessaan maustaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla.

Sekoita taikinaa varovasti. Älä käytä sekoittamisessa liikaa voimaa äläkä vatkaa. Oikeanlainen koostumus on hieman paksuhko, mutta niin että se valuu nuolijasta. Taikinan sopivan paksuuden oppii parhaiten itse kokeilemalla. Ennen pursotusta kannattaa testata, että massa on sopivan paksuista. Lusikoi leivinpaperin päälle pieni määrä massaa ja katso laskeutuuko massa kauniisti. Jos kuorimassaan jää huippu, massaa kannattaa käännellä vielä muutaman kerran ja testata uudelleen. Pursotettavat massat kannattaa olla samankokoisia, jolloin niiden kypsyminen on tasaista. Macaron-mattoa voi testata, jos ongelmana on se, että on vaikea saada samankokoisia ympyröitä. Macaron-mattoa käytettäessä kuoret saattavat vaatia pidemmän paistoajan, jotta ne eivät jää raaoiksi. 

Kuorien kuivattaminen (kuorettaminen) on tärkeä vaihe, jotta Macaron-leivoksiin muodostuu jalka. Ilmankosteus vaikuttaa siihen kauanko aikaa menee tähän. Kun massa on riittävän kuiva, ei sitä tartu sormeen, kun reunaa koittaa varovasti sormella. Kesällä kuivatusaika on usein pidempi. Kuoria kannattaa kuivattaa mieluummin liian kauan kuin liian vähän. Yleensä kuivatusaika on noin puoli-2 tuntia.

Uunien tehoissa on eroja, joten on tärkeää testata omaa uuniasi ja löytää oikea paistoaika- ja paistoaste. Tämän vuoksi voit joutua muutaman kerran kokeilemaan ennen kuin onnistut Macaron-kuorien paistamisessa. Paistetut kuoret voi jäähdyttää kuuman pellin päällä, jolloin pohjat kuivuvat lisää jäähtyessään. Kypsä kuori irtoaa helposti paistamisen jälkeen.

Miksi Macaron-leivokset eivät onnistu?

Aina Macaron-leivokset eivät onnistu. Kuorista voi tulla esimerkiksi onttoja tai ne voivat tarttua leivinpaperiin. On monia mahdollisia syitä, jos Macaron-leivokset eivät onnistu. Esimerkiksi liika ilmankosteus, vääränlaiset väriaineet, valkuaisvaahdon väärä paksuus tai massan liika tai liian vähäinen sekoitus. Hyvä taikina on kiiltävää jo pursotettaessa.

Macaron-kuorien paistumista kannattaa tarkkailla koko ajan ja pienentää tarvittaessa uunin lämpötilaa. Kuorten ei kuulu ruskettua uunissa. Noin 5 minuutin kuluessa alkaa muodostua Macaron-leivosten jalka. Paistolämpötila vaihtelee paljon uuneista riippuen. Oikea paistolämpötila ja aika selviää vain kokeilemalla.

Yleisimpiä ongelmia ja mahdollisia syitä

  • Pinta halkeilee uunissa

-Liian lyhyt kuivatusaika

  • Pinta on epätasainen tai pintaan tulee huippu

-Mantelijauhe ei ole ollut tarpeeksi hienoa

-Väärän paksuinen taikina; liian löysä tai liian kova

-Kuoriin on jäänyt ilmakuplia (napauta peltiä pöytää vasten, jolloin ilmakuplat menevät rikki)

  • Jalka ei muodostu (taikina leviää pellillä, mutta ei kohoa)

-Väärän paksuinen taikina; liian löysä tai liian kova

-Liian lyhyt kuivatusaika

-Liian korkea paistolämpötila

  • Tulee liian iso jalka

-Liian pitkä kuivatusaika

  • Kuorten irrottaminen leivinpaperilta on vaikeaa

-Liian lyhyt paistoaika

  • Kuoret ruskistuvat uunissa

-Uunin lämpötila on ollut liian korkea tai pelti on ollut liian korkealla

  • Kuoret ovat kuivia

-Liian pitkä paistoaika

  • Kuoret ovat onttoja

-Liian matala paistolämpötila

-Valkuaisvaahdon vatkaamisaika liian lyhyt tai pitkä

  • Kuoret ovat toispuoleisia

-Pursotus tehty vinoon (pursotus tehdään suoraan ylhäältä alaspäin)

-Vetoisa kuivatuspaikka

-Kiertoilmauunilla voi tulla toispuoleisia kuoria

  • Kuoret eivät kiillä

-Mantelijauhe/sokeriseos ei ole tarpeeksi hienoa

-Liian vähäinen taikinan sekoitus

Paras Macaron-täyte

Mikä on paras Macaron-täyte? Tähän ei ole yhtä vastausta, koska vaihtoehtoja on rajattomasti. Macaron-täyte voi olla esimerkiksi hilloa, marmeladia, maustettua voikreemiä, suklaa-ganachea tai sitruunatäytettä. Ihania täytteitä voi keksiä varmasti loputtomiin ja erilaisilla täytteillä saa kivasti vaihtelua Macaroneihin.

Koristeita

Macaron-leivokset voi halutessaan koristella esimerkiksi maalaamalla tai suihkuttamalla niihin kimallespraytä. Kuorten päälle voi laittaa esimerkiksi nonparelleja tai muita koristeita ennen paistamista.

Yrittäminen palkitaan herkullisilla Macaron-leivoksilla

Macaron-leivokset ovat monille haastavia tehdä, mutta monet haluavat yrittää kerta toisensa jälkeen uudelleen, kunnes he onnistuvat. Myös monet kokeneet Macaronien leipojat epäonnistuvat välillä. Jos et yrityksistä huolimatta onnistu itse, voit harkita myös Macaron-kurssille osallistumista. Myös verkkokursseja järjestetään. Onnistuneet macaronit saattavat vaatia hieman harjoittelua, mutta yrittäminen palkitaan kauniilla ja herkullisilla leivoksilla. Kannattaa ehdottomasti välillä astua pois omalta mukavuusvyöhykkeeltä ja leipoa jotain tutusta poikkeavaa. Kokeile rohkeasti!