Sarjakuvakakku

Sarjakuvakakku – Parhaat vinkit cartoon caken tekemiseen!

Viimeisimpänä leivontatrendinä on näkynyt toinen toistaan ihanampia kuvia sarjakuvakakuista eli cartoon tai comic cakeista. Ajattelin ottaa selvää, että miten vaikea tällaista näyttävää kakkua on valmistaa. Sopiiko sen tekeminen myös aloittelevalle leipojalle vai pitääkö olla kokemusta enemmän, jotta voi onnistua.

Sarjakuvakakun uniikki ulkonäkö

Sarjakuvakakut ovat näyttäviä ja ne ovat nimensä mukaisesti ulkonäöltään todella hämmästyttävän näköisiä. Ne siis muistuttavat hempeää sarjakuvissa näkyneitä kakkuja. Niiden ulkonäköä on hiukan vaikea sanoin kuvailla. Mutta, kun kerran näkee kuvan tällaisesta kakusta, tietää sen olevan cartoon cake. Siitä ei ole epäilystäkään, koska sen verran eri näköisiä nämä kakut ovat ulkonäöltään. Pahoittelut, että tämän kirjoituksen pääkuvaksi minulla ei ainakaan vielä ollut laittaa kuvaa oikeasta sarjakuvakakusta. Mutta kun ja joskus kokeilen tällaisen kakun tekemistä, vaihdan kuvan paremmaksi.

Miten sarjakuvakakusta saadaan niin erikoisen näköinen?

Sarjakuvamainen illuusio saadaan aikaiseksi näin:

 • Kakku päällystetään sokerimassalla tai kreemillä
 • Sokerimassapäällykseen voidaan esimerkiksi veitsen tai tylpän apuvälineen avulla painaa viivoja tai kuvioita, joiden kohdalle voidaan laittaa eri värisiä massoja.
 • Kakun pintaan voidaan laittaa päälle eri värinen massa kuin kakun pääväri.
 • Mustalla ohuella tussilla tai nauhalla saadaan aikaan kolmiulotteisia efeketejä. Eli eri väristen massa-alueiden reunat korostetaan mustalla ohueksi pyöritetyllä sokerimassanauhalla. Tämän nauhan saa liimattua kiinni kakun pintaan veden avulla.
 • Lisäksi mustalla elintarviketussilla voi piirtää kakun pintaan haluamia kuvioita
 • Sokerimassasta voi valmistaa erillisiä koristeita, joihin saadaan samalla tavalla lisättyä efektiä mustalla elintarviketussilla. Lopuksi nämä koristeet lisätään kakkuun.
 • Värejä kannattaa käyttää reilusti ja rohkeasti, jotta lopputuloksesta tulee näyttävä

Sarjakuvakakun suunnittelu

Cartoon caken valmistamisen yksi tärkeimmistä asioista on huolellinen etukäteen tehty suunnittelu. Tärkeää on miettiä etenkin kakun ulkonäköön liittyvät asiat hyvin. Asiaa helpottaa se, että suunnitelman piirtää paperille ja värittää sen haluamillaan väreillä. Tässä pätee ehdottomasti se vanha sanonta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Paperille kannattaa piirtää myös kaikki koristeet. Sen lisäksi, että piirtää ne kakkuun, kannattaa niiden ääriviivat piirtää myös erikseen. Tämä helpottaa koristeiden tekemistä ja voi olla varma siitä, että kaikki tarvittavat massat ja välineet on valmiina kakun koristeluhetkellä. Siinä vaiheessa ei välttämättä naurata, jos huomaa, että jokin oleellisen tärkeän värinen massa on vielä kaupan hyllyllä.

Missä piilee sarjakuvakakun tekemisen haasteet?

Äkkiseltään sarjakuvakakun tekeminen ei vaikuta miltään rakettitieteeltä. Todennäköisesti jokainen voi siinä onnistua, jos on vähänkään kakkujen tekoa aiemmin harrastanut. Ehkä sarjakuvakakkua ei kannata valita ihan ensimmäiseksi kakkukokeiluksi. Aikaa kannattaa varata reilusti, sillä sarjakuvakakun koristelussa kestää kauan ja lisäksi se vaatii pitkää pinnaa. Välttämättä heti ensimmäisellä yrityksellä koristelusta ei tule oman suunnitelman mukainen.

Sokerimassan käyttäminen on yksi haastava kohta. Massoja on monenlaisia saatavilla ja kaikki massat eivät käyttäydy samalla tavalla. Joitakin on helpompi käsitellä kuin toisia. Täältä voit lukea lisää leivontamassoista. Sarjakuvakakkua tehdessä on tärkeää se, että massa pysyy riittävän joustavana, jotta sitä on helppo työstää kakun päälle ja koristeisiin. Massan ei saa antaa kuivua ennen kuin se on paikoillaan. Kannattaa muistaa massan lämmittely käsien välissä ja palloksi pyörittely. On tärkeää pitää ne massat muovin sisällä, joita ei sillä hetkellä käytä. Sokerimassa kuivuu yllättävän nopeasti ja sitten sen työstäminen on hankalaa ellei mahdotonta.

Toinen haastava vaihe sarjakuvakakun tekemisessä on saada mustat rajaukset onnistumaan siten, että ne ovat riittävän näyttävät. Ohuen mustan sokerimassanauhan tekeminen voi olla alkuun haastavaa, mutta siinäkin varmasti harjaantuu, kunhan uskaltaa kokeilla.

Mustat rajaukset voi tehdä myös valmistamalla musta kuorrute, jota lisää pursotinpussista tai muusta annosteluvälineestä suoraan kakun pintaan. Tärkeää on se, että kuorrute tulee pienenä ohuena nauhana. Katso ohje kuorrutteeseen esimerkiksi täältä. Se ei haittaa, jos mustaan efektinauhaan tulee pieniä katkoksia, koska sellaiset kuuluvat asiaan ja luovat lisää sarjakuvamaista efektiä.

Esimerkiksi nämä pursotinapuvälineet varmasti ovat hyvä apu sarjakuvakakun tekemisessä:

cartoon cake

Perehdy asiaan katsomalla muiden leipojien kuvia ja videoita

Nykyään, kun internet löytyy lähes jokaisesta kodista, on helppo etsiä ohjeita netistä. YouTubesta löytyy paljon videoita, joissa ihmiset esittelevät parhaita vinkkejä sarjakuvakakkujen tekemiseen. Voit hakea aiheeseen sopivia videoista Googlesta esimerkiksi käyttämällä hakusanoja: “Cartoon cake” tai “comic cake”. Suomenkielisiä videoita ei vielä juurikaan löytynyt, mutta todennäköisesti ne yleistyvät nopeasti ja jatkossa voi katsoa videoita myös suomenkielellä.

Näissä videoissa löytyy monenlaisia käytettyjä kakun kuorrutteita kreemeistä suklaa ganacheihin. Osassa kakkuja ne päällystetään sokerimassalla. Joissakin mustat efektit saadaan aikaan ohuella sokerimassanauhalla ja olipa jollain leipojalla käytössä laite, jonka avulla sai pursotettua massaa siististi ohuena nauhana kakun päälle. Osa käyttää apuna pursotinpussia, jossa on riittävän pieni tylla. He pursottavat mustat kohdat valmistamallaan kuorrutteella. Kuten voit huomata, on monenlaisia tapoja valmistaa cartoon cake. Ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa. Monessa kakun vaiheessa voi valita mieluisimman tavan, kuorrutteista efektien luomiseen. On myös mahdollista keksiä ihan omia tapoja, joilla voi saada aikaan todella huikean lopputuloksen.

Osa ihmisistä esimerkiksi ei pidä sokerimassan mausta. Näissä kakuissa monesti sitä käytetään kakun päällisessä ja koristeissa, mutta siitä huolimatta kenenkään ei ole sitä pakko syödä. Sen voi aina jättää lautaselle syömättä ja tuskin kukaan kakun tekijä tästä loukkaantuu. Sokerimassan sijasta voi myös käyttää muita massoja, jotka saattavat maistua paremmalta. Esimerkiksi vaahtokarkin makuista massaa. Tai kakku voidaan päällystää mieluisammalla kreemillä ilman sokerimassaa.

Esimerkiksi tästä YouTube-videosta voit katsoa mallia sarjakuvakakun tekemiseen:

Näillä vinkeillä onnistut sarjakuvakakun teossa

 1. Tee hyvä suunnitelma ja piirrä toiveesi mukaisesta kakusta kuva paperille. Väritä kakku haluamasi väriseksi.
 2. Jos et keksi millaisen kakun haluasit tehdä, katso vinkkejä netistä esimerkiksi YouTuben videoista
 3. Tee kauppalista huolellisesti, jotta sinulla on kaikki tarvittava olemassa, kun aloitat kakun teon
 4. Leivo kakkupohja ja täytä se.
 5. Päällystä kakku haluamallasi värisellä päällyksellä. Esimerkiksi sokerimassalla tai kreemillä. Tee kakusta tässä vaiheessa yksivärinen.
 6. Lisää kakun pintaan muun värisiä sokerimassoja. Tee esimerkiksi raitoja tai palloja, jotka kiinnität pintaan.
 7. Tee lisättyihin eri värisiin kohtiin reunat mustalla ohuella sokerimassasta valmistetulla nauhalla tai muulla valmistamallasi kuorrutteella.
 8. Voit lisäksi tehdä muita mieleisiä kuvioista käyttäen samaa ohutta nauhaa, valmistamaasi kuorrutetta tai elintarviketussia.
 9. Älä pidä kakkua kerralla liian kauaa huoneenlämmössä, jotta kylmäketju ei katkea.

Onko sarjakuvakakun tekeminen vaikeaa?

Nyt kun olen asiaa tutkinut ja perehtynyt aiheeseen, uskoisin, että sarjakuvakakun tekeminen ei ole kovin vaikeaa. Jos on yhtään leivontakokemusta taskussa ja sokerimassaa käsitellyt, sarjakuvakakun teossa todennäköisesti onnistuu ihan hyvin.

Aion itsekin kokeilla jossain vaiheessa tällaisen kakun tekemistä. Haastavinta uskoisin olevan sokerimassan käsittely, jos massa ei ole riittävän laadukasta ja se alkaa liian nopeasti kuivua tai halkeilla. Ajattelisin, että helpompi tehdä mustat efektiviivat on tehdä musta kuorrute ja laittaa se pursotinpussiin. Tätä varten pitää ostaa riittävän pieni tylla, jotta jäljestä tulee siistiä. Ajattelen, että ainakin itselleni haastavampaa olisi tehdä riittävän siistiä ja ohutta nauhaa sokerimassasta. Aiemmat nauhakokeiluni eivät ole näyttäneet kovin siisteiltä. Joten tämä on asia, jota täytyy harjoitella.

Lähteet: British girl bakes -blogi ja Iltalehti

Kitchentime