Leipä

Resepti: Nopeat ja parhaat rapeat sämpylät

Voiko itse tehdä nopeasti ja helposti hyviä rapeita sämpylöitä? Kyllä voi! Tässä artikkelissa kerron suosikkiohjeeni ihaniin sämpyläleipiin. Leivät muistuttavat kooltaan sämpylöitä, mutta ovat ihanan rapeakuorisia ja sopivan sitkeitä sisältä. Itselleni tulee leivän koostumuksesta mieleen Ciabatta-leipä. Reseptin pohjana on sovellettu resepti fantastinen leipä -nimisestä ohjeesta. Olen soveltanut reseptiä siten, että leivän tekeminen on helpompaa ja nopeampaa. Nämä leivät ovat aina onnistuneet!

Resepti (noin 25 kpl)

Ainekset

2 dl maitoa

10 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa (Myös 25 g hiivaa riittää, mutta kohotusaika on tällöin pidempi)

2 tl suolaa

12,5 dl sämpyläjauhoja (esim. Myllärin sämpyläjauho)

12,5 dl vehnäjauhoja

Työvaiheet

Lämmitä maito ja lisää se kulhoon. Lisää mukaan osa vedestä. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja sekoita. Lisää sämpyläjauhot pienissä erissä sekoittaen. Lisää sämpyläjauhojen lisäämisen välillä taikinaan loppu vesi. Lisää sen jälkeen vehnäjauhoja pienissä erissä. Loppuvaiheessa voit sekoittaa taikinaa vähän käsien avulla. Taikinaa ei tarvitse alustaa ja taikina saa jäädä löysähköksi. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna kohota vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Taikinaa kannattaa käydä katsomassa välillä, jotta se ei kohoa kulhon reunojen yli.

Leipätaikina

Kuumenna uuni 225-230 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Kun taikina on kohonnut, sekoita taikinaa varovasti, jotta enimmät ilmat lähtevät pois.

Kohonnut taikina

Nosta ison lusikan avulla pellille taikinaa nokareiksi siten, että pellille tulee noin 9 nokaretta. Jätä taikinanokareiden väliin tilaa, koska ne voivat hiukan isontua uunissa.

Taikina pellillä

Paista leipiä uunissa noin 20-23 minuuttia. Paistoaika riippuu uunistasi. Ensimmäinen pelti voi vaatia hiukan pidemmän paistoajan. Tarkkaile milloin leivät ovat saaneet sopivasti väriä pintaan. Ota pelti pois uunista ja anna leipien jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoret pysyvät rapeina.

Paistetut leivät

Ohjeella tulee täydellisiä rapeakuorisia, ihanan sitkeitä leipiä. Itse tykkään käyttää sämpyläjauhoina Myllärin sämpyläjauhoja, koska niistä saa leipiin ihania suuntuntumia.

Yhteenveto

Tätä reseptiä kannattaa testata, jos haluat leipoa helposti ja nopeasti ihanaa uunituoretta leipää. Useimmiten nämä leivät hupenevat parempiin suihin melko nopealla tahdilla. Pakasteeseen päätyneet leivät voi sulattaa huoneenlämmössä tai kevyesti mikrossa ja sen jälkeen suosittelen käyttämään leivät leivänpaahtimen kautta. Näin saat ihanan rapeaa ja maukasta leipää, vaikka leivät on otettu pakkasesta. Kokeile rohkeasti tätä helppoa ja nopeaa reseptiä. Uskon, että yllätyt reseptin helppoudesta, nopeudesta leipien mausta iloisesti!