Hapanjuurileipä leikattuna

Hapanjuurileivonta – Kehityskaari kuvin ja vinkein

Monet ihmiset etsivät hapanjuurileivontaan liittyvää tietoa, mutta sitä ei välttämättä ole helposti saatavilla. Sen vuoksi haluamme kertoa rehellisesti omia kokemuksiamme hapanjuurileivonnan aloittamisesta ja näyttää teille tämän sivuston lukijoille oma kokemuksemme asiasta. Tätä artikkelia päivitetään sitä mukaa, kun hapanjuurileivontakerrat lisääntyvät.

Alkuun haluamme kertoa, että emme suinkaan ole tässä asiassa ammattilaisia. Olemme vielä hapanjuurileivontataipaleemme alkuvaiheessa, mutta olemme ottaneet tärkeitä askeleita eteenpäin ja haluamme kehittyä siinä. Haluamme näyttää muun muassa kuvien avulla rehellisen kehityskaaremme. Ja mikä tärkeintä haluamme kertoa lukijoille niitä vinkkejä, joita olemme hyviksi havainnet matkamme varrelle. Sekä kerromme avoimesti mokista ja muista asioista, jotka eivät välttämättä menneet ihan putkeen tässä leivonnassa.

Haluamme kannustaa jokaista kokeilemaan rohkeasti hapanjuurileivontaa. Ei se haittaa yhtään, vaikka oma juuri ei ensimmäisellä kerralla onnistuisi. Jos näin käy, sitten vain aloittamaan uudelleen entistä isommalla innolla.

Täältä pääset lukemaan kokemuksiamme oman hapanjuuren valmistamisesta!

Sekään ei haittaa, jos ensimmäinen oma hapanleipä ei näytä samalta kuin ammattilaisten tekeleet. Todennäköisesti kovinkaan moni ei heti ensimmäisellä kerralla osaa viiltää näyttäviä viiltoja leivän pintaan. Ei haittaa yhtään, vaikka oma ensimmäinen leipäisi muistuttaisi enemmän pannukakkua kuin loistavasti kohonnutta upeaa luomusta.

Haluamme oman kokemuksemme perusteella kertoa, että oman hapanjuuren tekeminen ja sillä leipominen on ollut todella antoisaa. Se on antanut uskoa omiin taitoihin ja siihen, että kaikkea kiinnostavaa kannattaa ehdottomasti kokeilla rohkeasti.

Uskomme todellakin, että jokainen voi onnistua hapanjuurileipomisessa, kunhan intoa ja kokeilunhalua riittää!

Juurileipä

Ensimmäisestä hapanjuurileivästä on julkaistu oma artikkeli ja sen pääset lukemaan täältä. Halusimme kokeilla ihan ensimmäisen hapanjuurileivän paistamista Airfryerissa. Vaikka leipä ei näytä leivontalehtien mukaiselta täydelliseltä juurileivältä, oli se meidän omasta mielestämme todella hyvä leipä. Se oli rakenteelta ja maultaan hyvä. Lisäksi olimme tyytyväisiä, että uskalsimme kokeilla sen paistamista Airfryerissa.

Hapanjuurileipä

Toisen hapanjuurileipämme paistoimme tavallisessa uunissa. Meitä ilahdutti suuresti leivän etualalla oleva tummempi kuvio, joka meidän mielestämme näytti ihan sydämeltä.

Toki näitä kahta kahta ensimmäistä hapanjuurileipää ei voi täysin verrata keskenään, koska paistotavat ovat olleet erilaiset. Tunsimme silti kehittyneemme jo tätä toista leipää leipoessa. Lisäksi käytimme tällä kertaa leivässä ruisjauhojen tilalta täysjyväjauhoja. Suurin osa leivän jauhoista oli molemmissa vehnäjauhoja.

Tämänkään leipominen ei mennyt ihan oppikirjojen mukaan. Etukäteen olimme ajatelleet, että tällä kerralla harjoittelemme rauhassa leivän viiltelyä ja ehkä saamme valmiiseen leipään upeat kuviot. No lopulta siinä kävikin niin, että leipä meni kiireellä uuniin ja sen jälkeen muistimme, että viiltelyt jäivät kokonaan tekemättä. No ei auttanut muu kuin äkkiä avata uunin luukkua ja koittaa viillellä jotain kiireesti leivän pinnalle. Seuraavalla kerralla todennäköisesti muistamme tämän mokan ja pääsemme harjoittelemaan viiltelyjä.

Tällä toisella leivontakerralla varasimme enemmän aikaa leipomisprosessille, koska tiesimme kokemuksesta sen olevan yllättävän hidasta ja aikaa vievää. Aloitimme heti aamulla aikaisin ja tällä kertaa leipä ehti juuri ja juuri maisteluun iltapalapöytään. Ehkä jo ensi kerralla kokeilemme kylmäkohotusta jääkaapissa, jotta saisimme leivän paistumaan aikaisemmin päivällä.

Asia joka hiukan yllätti tällä toisella leipomiskerralla oli se, että jääkaapissa olleen juuren herättely ja ruokkiminen vei aika paljon aikaa. Juuri ei suinkaan ollut leivontakunnossa ensimmäisen ruokkimisen jälkeen, koska se oli kaksinkertaistunut noin 24 tunnin jälkeen. Seuraavan ruokinnan jälkeen se oli kaksinkertaistunut noin 8 tunnin jälkeen. Ruokimme juuren vielä kerran tämän jälkeen ja tämän kolmannen ruokkimisen jälkeen se oli riittävän virkeää leivontaan. Joten juuren ruokkimiselle kannattaa ehdottomasti varata riittävästi aikaa ja suunnitella sekin hyvin ennakoiden tulevaa leivontapäivää varten.

Seuraavalla kerralla kokeilemme myös lisätä uuniin astian, johon laitamme vettä. Haluamme nähdä miten se vaikuttaa leivän ulkonäköön. Aiomme myös laittaa taikinaan hiukan enemmän jauhoja, koska mielestämme tälläkin kerralla käyttämällämme reseptillä taikina jäi hiukan löysäksi. Lisäksi se tarttui hiukan kiinni jauhotettuun leivinliinaan kohotuksen aikana.

Leipä esimuotoilussa

Leipä esimuotoilussa. Leipä oli tällä kerralla jonkun verran kiinteämpi kuin viimeksi, mutta mielestämme jauhoja saisi olla jonkin verran enemmän.

Leipä kohoamassa

Tällä kerralla oli aikaa kohottaa leipää riittävästi. Leipä kohosikin hyvin neljän tunnin aikana, jonka se oli tässä vaiheessa kohoamassa.

Valmis leipä

Valmis leipä leikattuna. Leipä oli pinnalta mukavan rapea ja sisältä pehmeä. Paistoimme leivän tälläkin kerralla pienessä paistovuoassa, mutta seuraavalla kerralla teemme ilman vuokaa kunhan saamme taikinan vielä hiukan jämäkämmäksi.

Seuraavaa kokeilua kohden… Tarkoitus on vihdoinkin hankkia leivän kohotuskori ja leivän viiltelyterät! Odotamme jo malttamattomana, että pääsemme niitä kokeilemaan. 🙂

*Täältä voit tutustua leivän nostatuskoria myyviin kauppoihin ja hintoihin.

Tämä leipä sisälsi:

100 g Myllärin sämpyläjauhoja

400 g vehnäjauhoja

325 g vettä

150 g itse tehtyä hapanjuurta

10 g suolaa

-Halusimme kokeilla Myllärin sämpyläjauhojen käyttämistä, koska pidämme tosi paljon niiden mausta ja suuntuntumasta. Leivän maku oli todella hyvä. Kokeilemme tehdä joku kerta uudelleen näillä jauhoilla leivän, jonka annamme rauhassa kohota ilman kiirettä.

Leipä kohoamassa

Leipä kohoamassa nostatuskorissa.

Leipä ennen viiltelyä

Tässä leipä on ennen viiltelyä. Olin vähän hätäinen tällä kerralla ja nostatusajat jäivät hiukan lyhyiksi. Sen huomasi jo tässä vaiheessa ja viiltelyn jälkeen leipä oli entistä litteämpi.

Hapanjuurileipä

Tällä kerralla lopputulos oli vähän litteä leipä, mutta muuten maku ja koostumus olivat hyviä. Leivän viiltely kaipaa ehdottomasti lisää harjoittelua. Mutta sekin toi jo iloa, että sentään jotain repeämää leivän pinnassa oli paistamisen jälkeen…Seuraavalla kerralla tähän lajiin paremmin perehtyneenä ja toivottavasti paremman näköisen lopputuloksen kanssa sen jälkeen. 🙂

Täytyy kyllä sanoa, että on tämä hapanjuurileivonnan harjoittelu mukavaa puuhaa. Innolla odottaa jo, että milloin juuri on valmis seuraavaa taikinaa varten ja miltä mahtaa näyttää seuraava leipä. Ja kuinka monta kokeilua tarvitaan, että voi olla kaikin puolin tyytyväinen omaan hapanjuurileipään.

Ennen tätä leivontakertaa oli perehdytty hiukan enemmän siihen leivän viiltelyyn. Edellisen viiltelykerran jälkeen, kun tuli huomattua, että viiltoterää tuli käytettyä väärällä tavalla. Nyt oli myös etukäteen hiukan mietitty, että millaiset viillot siihen leipään tällä kertaa tehdään. Väittäisin, että kehitystä on tapahtunut! 🙂

Tämä leipä sisälsi:

-50 g ruisjauhoja

-450 g vehnäjauhoja

-325 g vettä

-150 g itse tehtyä hapanjuurta

-10 g suolaa

-Tämä leipä oli jääkaapissa kylmäkohotuksessa yön yli

→ Tällä hetkellä ajattelemme, että kaikki leivät valmistetaan jatkossa kylmäkohotettuina, jos ne onnistuvat näin hyvin.

Hapanjuurileipä viiltelyn jälkeen

Leipä viiltelyn jälkeen. Tällä kerralla viillot tuntuivat onnistuvan paremmin ja ne näkyivät paremmin leivän pinnassa. Ehkä leivän yläosassa viillot eivät menneet riittävän syviksi, mutta alaosa meni paremmin. Viiltoterän käyttäminen oli vielä hiukan haparoivaa, mutta nyt ainakin oli tiedossa, että millä terän osalla viiltely kuuluu tehdä.

Hapanjuurileipä paistamisen jälkeen

Tältä näytti uunista tullut hapanjuurileipä. Leivän muoto oli hyvä ja pinnassa oli viiltokuviota nähtävillä.

Hapanjuurileipä leikattuna

Tältä näytti hapanjuurileipä leikattuna. Olipas tyytyväinen mieli tämän leivän jälkeen!

Edistystä on tapahtunut, ainakin meidän mielestämme! Katsotaan miten seuraavan leivän kanssa käy. Taikina odottaa jo jääkaapissa kylmäkohotuksessa malttamattomana viiltelyyn ja uuniin pääsyä…

Mitä aiomme vielä kokeilla? Aiomme kokeilla uudelleen hapanjuurileivän paistamista Airfryerissa. Haluamme tehdä sen, koska huomaamme kehitystä tapahtuneen itse leivän leipomisessa, niin haluamme nähdä vielä uudelleen, pääsevätkö viiltokuviot kauniisti esille Airfryerissa paistaessa.


Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkelimme: Juurileivonnan perusteita


Oletko sinä leiponut hapanjuurileipiä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *