Aineiden lisäys

Juurileivonta – Hapanjuuren valmistaminen

Olet ehkä haaveillut juurileivonnasta, mutta pelännyt sen olevan sinulle mahdotonta. Jatka lukemista, sillä väitän, että ihan varmasti sinäkin onnistut. Tässä kirjoituksessa kuvailen kuvin ja tekstein sen, kun valmistin ensimmäistä kertaa leivontajuuren ihan itse.

Ensimmäiset valmisteluvaiheet

Resepti

Ihan ensimmäisenä lähdin liikkeelle siitä, että opiskelin juuren tekemistä eri lähteistä. Sitten valitsin ohjeen, jonka avulla aloin juurtani tekemään. Valitsin ohjeekseni K-ruoka-sivuston ohjeen, koska se vaikutti minusta riittävän helpolta. Yksi asia, joka vaikutti valintaani oli se, että aineet mitattiin desimitalla eikä heti tarvinnut käyttää digitaalista vaakaa. Tässä ohjeessa viidentenä päivänä on kuitenkin aika kaivaa vaaka kaapin perukoilta.

Myönnän, että hetkenä, jolloin aloitin juuren teon olin väsynyt enkä olisi sitä jaksanut aloittaa, mutta halusin silti tehdä sen heti. Joten se vaikutti siihen, että valitsin ohjeekseni sellaisen, joka kuulosti riittävän helpolta. 🙂 Eihän sitä nyt voi jättää aloittamatta, kun on saanut hankittua kaikki tarvittavat ainekset ja purnukat.

Jos digitaalisen vaa’an käyttäminen ei ole sinulle tuttua, kannattaa sitä harjoitella etukäteen. Tämä siksi, koska vaakojen toiminnat vaihtelevat hiukan. On tärkeää, että osaat säätää vaa’asta yksiköiksi grammat ja tiedät, kuinka vaaka taarataan (eli asetetaan näyttämään nollapainoa silloin, kun astia on vaa’an päällä). Lisäksi oma vaaka kannattaa tuntea, koska jotkut vaa’at sammuvat todella nopeasti ja jos omasi on tällainen, kannattaa kaikki lisättävät ainekset olla valmiina riittävän lähellä, että vaaka ei vahingossakaan sammu kesken tärkeän punnituksen. Jos niin käy, joudut suurella todennäköisyydellä aloittamaan kaiken alusta eikä se sitten välttämättä ole hauskaa.

Tarvittavat välineet ja ainekset

Jos haluat tehdä oman juuresi samalla ohjeella, jolla minä tein omani, tarvitset nämä välineet ja ainekset.

-1 kpl 1 litran kannellinen lasipurkki

-2 kpl 0,5 litran kannellista lasipurkkia

-Lusikoita sekoittamiseen

-Desilitran mitta

-Ruisjauhoja (luomua suositellaan, itselläni oli tavallista)

-Vehnäjauhoja (luomua suositellaan, itselläni oli tavallista)

-Vettä (käytin kaupan pullovettä. Keitetty ja jäädytetty hanavesi käy myös hyvin)

-Digitaalinen keittiövaaka (tarvitaan viidentenä päivänä)

Juuren tekeminen kuvin ja kommentein

-Katso tarkemmat ohjeet K-Ruoka-sivuston kirjoituksesta

Ensimmäinen ja toinen päivä

Juuri aloitus

Tältä näytti, kun aineet oli sekoitettu ensimmäistä kertaa.

Juuri vuorokauden päästä

Tältä juuren alku näytti ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Tässä vaiheessa juuri jätettiin odottamaan vielä seuraavan yön yli. Kuten kuvasta näkyy, juuren alku kupli mukavasti.

Kolmas päivä

Juuri kolmantena päivänä

Tämä oli päivä, kun juuren valmistaminen hiukan mietitytti. Tuoksu oli erikoinen ja mielessä kävi, että onko juuri pilalla vai kuuluuko sen olla tällainen. Tutkin asiaa ja etsin tietoa, että millainen on pilalle mennyt juuri. Totesin lopulta, että juuri ei haise pahalta eikä näytä homeiselta, joten kai sen nyt vain kuuluu olla tällainen. Pohdintojen jälkeen uskaltauduin jatkamaan prosessia ja luottamaan siihen, että kyllä tämä onnistuu. Ja jos juuri olisi pilalla, tulisin varmasti huomaamaan sen nopeasti lähipäivinä. Joten erikoinen tuoksu oli johtui alkaneen fermentoitumisen syytä.

Aineiden lisäys

Lisää ravintoa juuren alulle kolmantena päivänä

Purkin kiinnitys

Olin aiempina päivinä ollut hiukan epävarma siitä, että onko purkkini kansi sopivasti kiinni. Ohjeessa kehotettiin laittamaan purkin kansi löyhästi kiinni. Lopulta päädyin testaamaan kiinnitystä kuminauhan avulla ja totesin sen erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Sen avulla sai helposti säädettyä sitä, miten löyhästi purkin kansi on kiinni.

Neljäs päivä

Juuren neljäs päivä

Näyttää siltä, että edistystä on jälleen tapahtunut

Viides päivä

Juuren ensimmäinen muuttopäivä pienempään purkkiin. Tätä oli odotettu, että saa käyttöön muutkin valmiina olevat laspipurkit. Kannattaa huomata se, että ylimääräistä osaa isomman purkin juuresta ei pidä säilyttää. Sitä ei myöskään pidä kaataa viemäriin, jotta se ei aiheuta vierämin tukkeutumista.

Kuudes päivä

K-Ruoka-sivuston ohjeessa kuvaillaan, että “juuri on kuohkea ja kohonnut”. Siltä se näyttikin tässä vaiheessa ja saman pystyy havaitsemaan alla olevista kuvista.

Kupliva juuri
Juuri

Seitsemäs päivä

Tätä päivää oli odotettu. Jos kaikki näyttäisi hyvältä, olisi mahdollisuus päästä vihdoin viimein leipomaan ja testaamaan juuren toimivuutta.

Valmis juuri

Tältä näytti juuri seitsemäntenä päivänä

Vesilasitesti

Vesilasitestissä juuren nokare kellui iloiseti lasin pinnalla. Tämä tarkoitti sitä, että nyt oli mahdollista kokeilla leipomista itse tehdyllä juurella. Eipä muuta kuin sopivaa reseptiä etsimään ja tästä leivontakokeilusta saat lukea pian lisää. Päätin ottaa vielä vähän lisähaastetta ja paistaa juurella leivotun leivän Airfryerilla.

Sen voin paljastaa jo tässä vaiheessa, että kyllä kannatti 😉

Loppupohdinnat

Olen kyllä erittäin tyytyväinen, että aloitin. Etukäteen olin hiukan skeptinen ja ajattelin, että osaanko ja onnistunko. Päivien edetessä välillä oli epävarma olo, että näyttääkö juuren alkuni siltä miltä pitäisi. Mutta jälkikäteen voin rehellisesti sanoa, että tämä ei ole vaikeaa ja ihan kuka tahansa pystyy tekemään oman juuren. Kunhan on kiinostusta ja riittävästi innostusta asiaan, niin ei kannata enää pitkittää. Varaat vain kalenterista viikon ajalle joka päivälle pienen hetken, jolloin hoidat juurtasi. Sen lisäksi toki varaat etukäteen tarvittavat välineet ja ainekset.

Lue täältä lisää juurileivonnan perusteista