Paahdetut kikherneet

Airfryerilla paahdetut kikherneet

Mieleeni tuli kokeilla paahtaa kikherneitä Airfryerilla. Käytössäni on uunimallinen ilmafriteerauskeitin. Jos et vielä omista omaa Airfryeria, voit tutustua *täällä eri malleihin.

Löysin netistä Kotilieden artikkelin, jossa oli ohjeet uuniversiolle. Tässä kirjoituksessa oli paljon hyödyllistä tietoa kuten tarjoiluvinkkejä paahdetuille kikherneille. Minua kiinnosti etenkin se seikka, että näiden käyttö olisi monipuolista. Niitä voisi napostella sellaisenaan esimerkiksi leffaherkkuina popcornin tai sipsien sijasta. Tai ne kävisi hyvin myös keittojen päälle tai salaatteihin. Kotilieden ohjeessa käytetään tölkissä olevia kikherneitä, jolloin ne eivät tarvitse pitkää liuotusta eikä kypsennystä. Pelkkä huuhtelu ja valutus sekä kuivaaminen riittää tölkissä oleville kikherneille.

Ja ei muuta kuin ostamaan kikhernepussi kaupasta ja kokeilemaan. Käytin kuivattuja kikherneitä, mutta näitä voi valmistaa myös tölkeissä olevista. Silloin jää pois muutamat työvaiheet: liotus ja keittäminen. Etukäteen minua hiukan jännitti, että alkavatko kikherneet lennellä pitkin ja poikin kuuman ilmavirran mukana. Tämä pelko oli kuitenkin turha, sillä jokainen kikherne pysyi kiltisti paikallaan omalla paikalla uuniritilän päällä.

Kuinka valmistetaan Airfryerilla paahdetut kikherneet?

  1. Huuhtele ja liuota kikherneitä runsaassa vedessä vähintään 12 tunnin ajan. Järkevin tapa on laittaa kikherneet likoamaan illalla yön ajaksi. Siten ei tarvitse vahtia kellon kanssa, että koska pääsee tekemään seuraavan työvaiheen.
kirherneet likoamassa
Kikherneet likoamassa yön yli

2. Kaada liuotusvesi pois ja huuhtele kikherneitä. Tämä on erittäin tärkeää, koska kikherneissä on lektiiniä, joka on terveydelle haitallinen ellei tee oikeanlaista käsittelyä. Huuhtelu, liuotus ja kypsennys ovat tärkeät vaiheet, kun käyttää raakoja kikherneitä eli pussissa olevia.

Huuhtelu
Muista huuhdella liuotuksen jälkeen

3. Seuraavaksi on vuorossa kikherneiden kypsennys kattilassa. Laita liuotetut ja hyvin huuhdellut kikherneet isoon kattilaan ja lisää reilusti vettä. Kypsennä noin tunnin ajan, kunnes kikherneet ovat pehmeitä. Kypsennysaika kannattaa tarkistaa omasta kikhernepussista.

4. Ota kikherneet pois kattilasta ja valuta. Aseta kikherneet hetkeksi johonkin väljästi kuivumaan. Itse laitoin uunipellin päälle leivinpaperin ja annoin kikherneiden kuivua siinä jonkun aikaa.

Kuivatus
Kikherneet kuivumassa

5. Sillä aikaa, kun kikherneet kuivuvat on hyvin aikaa valmistaa mieleinen mausteseos, jossa pyörittelet kirherneitä. Itse laitoin öljyä, suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Tähän voi käyttää mitä tahansa omaan makuun sopivaa maustetta. Esimerkiksi taco-mausteseoksella tai chilijauheella tulee varmasti sopivaa makua ja potkua näihin naposteltaviin.

Kikherneet mausteseoksessa
Kikherneet maustumassa

6. Esilämmitä Airfryeria halutessasi minuutti tai muutama. Laita kikherneet kypsymään Airfryeriin korissa tai ritiläpellillä. Todennäköisesti myös pyörivässä korissa nämä onnistuvat ja paistotuloksesta tulee varmaan tasainen ilman kääntelyä. Seuraavalla kerralla aion itse testata kikherneiden paahtamista pyörivässä korissa.

Kikherneet Airfryeriin
Kikherneet Airfryerissa

7. Kypsennä 200 asteessa noin 8 minuuttia. Tätä aikaa käyttämällä kikherneet olivat saaneet jonkun verran väriä ja ne olivat päältä rapeita. Sisältä ne olivat hiukan pehmeitä. Jos haluat kokonaan rapean lopputuloksen, lisää paistoaikaa. Paistamisen välissä kannattaa kääntää kikherneitä, jotta ne paahtuvat kauniin ja tasaisen värisiksi joka puolelta. Muista tarkkailla paistotulosta koko ajan.

Kikherneet paahtumassa Airfryerissa
Kikherneet paahtumassa Airfryerissa

8. Laita paahdetut kikherneet astiaan ja nauti!

Paahdetut kikherneet
Herkulliset Airfryerilla paahdetut kikherneet valmiina!

Mitä teen toisin seuraavalla kerralla?

  • Lisään paahtoaikaa, koska haluan maistaa miltä maistuvat rapeammat kikherneet
  • Käytän jotain muuta maustetta. Esimerkiksi taco-mausteseos tai joku popcorn-mausteseos tekisi lopputuloksen todennäköisesti vielä paremmaksi. Popcorn-mausteseos todennäköisesti pitää lisätä vasta paahtamisen jälkeen.
  • Aion käyttää mausteita reilummalla kädellä.
Kitchentime