Halusin kokeilla valmistaa iki-ihanaa klassikkoleivonnaista eli mokkapaloja Airfryerin avulla. Käytössäni on uunimallinen Airfryer, johon mahtuu pyöreä leivontavuoka halkaisijaltaan 10 cm ja korkeudeltaan 3 cm. Käyttämästäni reseptin määrästä tuli kaksi tämän kokoista mokkapalaa, joten puolet tästä taikinamäärästä olisi riittänyt yhteen mokkapalakakkuun. Jos sinulla ei vielä ole omaa Airfryria tai harkitset uuden ostamista, voit tutustua *täällä erilaisiin malleihin.
Käyttämäni resepti
Pohja
200 g voita
4 munaa
2,5 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2,5 rkl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
1 dl kreikkalaista jogurttia
Pohjataikinan valmistaminen
- Sulata voi juoksevaksi ja anna jäähtyä
- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi
- Sekoita keskenään kuivat aineet
- Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja maito-jogurttiseosta. Lisää loppuvaiheessa juokseva voi.
- Voitele vuoka voilla ja kaada taikina vuokaan.
- Paista Airfryerissa, kunnes taikinaa ei tartu testitikkuun.
- Ensimmäiseksi kokeilin paistaa 190 asteessa 12 minuuttia. Tämän jälkeen pohja oli kuitenkin keskiosasta vielä raaka. Lisäsin paistoaikaa noin 5 minuuttia.
- Toisen pohjan paistoin suosiolla pidemmän aikaa: noin 195 astetta 20 minuuttia. Tämä oli kypsä ensikokeilulla.
Kuorrute ja sen valmistaminen
75 g voita
2 rkl kaakaojauhetta
Pikakahvijauhetta
Muutama rkl vettä
Tomusokeria n. 250-500 g
Mielestäni helpoin tapa on valmistaa kuorrute kattilassa. Kaikki aineet voi kuumentaa kerralla ja lisätä seokseen tomusokeria hiljalleen. Tällöin voi valmistaa sen paksuista kuorrutetta kuin haluaa. Itselläni oli tässä kokeilussa käytettävissä vähän liian vähän tomusokeria ja lopputulos oli aavistuksen liian juokseva. Kuorrute kannattaa kaataa hiukan jäähtyneen seoksen jäähtyneen pohjan päälle. Jos kuorrutteen tekee liian aikaisin, voi siihen lisätä tilkan vettä ja hiukan kuumentaa. Tällöin sen saa helposti sopivan levittyväksi.
Mitä mieltä tästä kokeilusta?
Mokkapalakokeilu Airfryerilla oli mielestäni onnistunut kokeilu. Hiukan pähkäilyä tuotti se, että millä lämpötilalla ja kuinka kauan pohjaa tulisi paistaa. Ensimmäinen kokeilu jäi keskeltä hiukan raa’aksi, mutta tämänkin sai helposti korjattua, koska kumotun pohjan sai nostettua helposti takaisin vuokaan.
- Hyvää on ehdottomasti se, että tämä on nopea tapa valmistaa leivonnaisia. Ei tarvita kymmenen minuutin esilämmitystä kuten sähköuunia käytettäessä.
- Seuraavalla kerralla aion kokeilla maito-jogurttiseoksen sijaan pelkkää jogurttia 2 dl
- Tällä reseptillä pohja jäi omaan makuuni hiukan liian vaaleaksi, joten enemmän kaakaojauhetta seuraavalla kerralla.
Vinkki: Tähän pohjaksi sopisi erityisen hyvin suklaakakkupohja, johon löydät reseptin täältä. Se oli mielestäni jopa paremman makuinen kuin näiden mokkapalojen pohja.