Täytekakku

Löydä paras kakkuvuoka sinulle – esittelyssä erityyliset kakkuvuoat

Tykkäätkö kakkujen leipomisesta? Suunnitteletko uuden kakkuvuoan ostamista? Lue nämä vinkit, jotta löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan kakkuvuoan. Millainen on hyvä kakkuvuoka aloittelijalle ja kokeneemmalle leipurille? Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen ostopäätöstä? Vertailimme erityylisiä kakkuvuokia puolestasi, jotta löytäisit helposti juuri sinulle sopivan vuoan.  

Kakkuja on monenlaisia: täytekakkuja, juustokakkuja, kahvikakkuja jne. Myös kakkuvuokia on monenlaisia: eri kokoisia (pieniä, isoja, matalia ja korkeita), eri hintaisia, eri materiaaleista valmistettuja (alumiini, silikoni yms.). Kakkuvuokia on montaa eri muotoa: pyöreä, neliö, suorakulmainen tai sydän kakkuvuoka. Joillakin vuokatyypeillä voit valmistaa eri tyylisiä kakkuja, mutta jotkut vuokatyypit soveltuvat vain tietynlaisten kakkujen valmistamiseen.

PME kakkuvuoka             

PME kakkuvuoka on todella suosittu. Tämä vuokatyyppi sopii etenkin kakkupohjien paistamiseen monenlaiselle leipojalle: aloittelevalle ja ammattilaiselle. PME kakkuvuoka on valmistettu anodisoidusta alumiinista, joka johtaa hyvin ja tasaisesti lämpöä sekä antaa kakulle kauniin paistopinnan. PME Vuoka on kestävä, helppokäyttöinen ja pinnoitettu kakkuvuoka on helposti puhdistettavissa. PME vuoka on pitkäikäinen, kunhan muistat hoitaa vuokaa oikein.

Alumiininen kakkuvuoka pestään käsin kuumalla vedellä ja tarvittaessa käytetään hiukan astianpesuainetta sekä kuivataan hyvin. PME vuokaa kannata pestä astianpesukoneessa, koska konepesuun tarkoitettu tiskiaine syövyttää alumiinia. Vuoan pintaa kannattaa käsitellä varoen, jotta se ei naarmuunnu.

Ennen käyttöä vuoka voidellaan hyvin, jotta kakku irtoaa helposti vuoasta. Vuokaa ei välttämättä tarvitse jauhottaa. Paistamisen jälkeen kakun annetaan hetki jäähtyä vuoassa (n. 5-10 minuuttia) ennen kumoamista ja sen jälkeen kumotaan se mieluiten jäähdytysritilälle jäähtymään, jossa kakku jäähtyy tasaisesti joka puolelta.  

Silikoninen kakkuvuoka

Silikoninen vuoka on monikäyttöinen, koska niillä voi valmistaa uunissa paistettavia kakkuja ja yleensä ne soveltuvat myös pakastettavaksi, joten niillä voi valmistaa myös jäädykkeitä. Silikonivuoat ovat kevyitä käsitellä eivätkä mene helposti rikki. Jotkut silikonivuoat ovat todella pehmeitä ja löysiä ja sen vuoksi hankalasti käsiteltäviä. Teräviä esineitä ei kannata käyttää, että vuoka ei mene pilalle. Silikonivuoka kestää korkeita lämpötiloja (jopa +220-230 astetta).

Silikoninen kakkuvuoka on tärkeää voidella ennen ensimmäistä käyttökertaa ja aina ennen sokerikakun paistamista. Silikoninen vuoka kannattaa laittaa ja ottaa pois uunista uunipellin avulla. Paistamisen jälkeen kakun annetaan jäähtyä hyvin ja sen jälkeen vuoka rullataan varovasti pois kakun ympäriltä. Kakku voi helposti revetä, jos kakun ei anneta jäähtyä kunnolla ennen vuoan poistamista. Silikonisen vuoan voi pestä käsin tai astianpesukoneessa. Vuoka kannattaa voidella välillä uudelleen esimerkiksi tipalla öljyä, jos peset sen koneessa.

Säädettävä kakkuvuoka

Säädettävä kakkuvuoka on edullinen ja monikäyttöinen. Sen avulla voi valmistaa esimerkiksi sokerikakkupohjia, juustokakkuja, kahvikakkuja ja kasata kerroskakkuja. Vuoan voi laittaa uuniin tai siinä voi suoraan hyydyttää kakkuja jääkaapissa. Tässä vuokatyypissä ei ole ollenkaan pohjaa, joten pohja-astian jolle taikinan laittaa on oltava tasainen, jotta taikina ei valu läpi. Tässä vuoassa on parasta se, että voit aina tehdä haluamasi kokoisen kakun etkä tarvitse montaa erikokoista vuokaa.

Irtopohjavuoka

Irtopohja kakkuvuoka

Irtopohjavuoka käy monenlaisten kakkujen valmistamiseen ja niitä on monenlaisia. Irtopohja ja reunat voivat olla keskenään samaa materiaalia tai eri materiaaleja. Voi olla esimerkiksi lasinen pohja ja alumiiniset reunat tai keraaminen pohja ja silikoniset reunat. Kakun irrotus vuoasta on helpompaa, jos vuoan reunat ovat tarttumatonta materiaalia. Kakkuvuoan pohjaa voi halutessaan käyttää suoraan kakkualustana, mutta kannattaa varoa, että terävät kakkuleikkurit eivät vioita pohjaa, jos se on valmistettu esimerkiksi alumiinista.  Esimerkiksi juustokakkujen valmistamiseen irtopohjavuoka on kätevä. Paistettavissa kakuissa vuoka kannattaa aina voidella ja jauhottaa ja/tai käyttää pohjalla leivinpaperia.

Keraaminen ja lasinen kakkuvuoka

Keraaminen kakkuvuoka on kaunis ja kakkujen paistojälki on hyvä. Nämä vuoat ovat useimmiten painavia ja siksi niiden käsittely ja kakun kumoaminen on hankalaa. Keraaminen kakkuvuoka on hyvä piirakalle, koska paistotulos on tasainen ja pohjasta tulee houkuttelevan ruskea. Keraaminen vuoka pitää aina voidella ja kuivemmissa leivonnaisissa myös korppujauhottaa. Nopea lämmönvaihtelu voi halkaista vuoan.

Lasinen kakkuvuoka ei ole paras valinta kakun paistamiseen. Paistoaikaa pitää pidentää, eikä siitäkään huolimatta kakusta tule välttämättä kypsää. Lasinen vuoka sopii paremmin ruuanvalmistukseen. Nopea lämmönvaihtelu voi halkaista vuoan.

Kakkuvuoka lastenjuhlia varten

Millainen on hyvä vuoka lastenjuhlien kakulle? Lapset esittävät usein toiveen tietynlaisesta kakusta, jolloin kakun valmistaminen on helpompaa, jos löytää suoraan sen mallisen vuoan. Toiveena voi olla esimerkiksi muumi, auto, robotti, Minions, dinosaurus, nalle, jalkapallo tähti tai sydän. Onneksi monista nettikaupoista voi ostaa suoraan kakkuvuokia, joilla lapsen toivoman kakun valmistaminen on helppoa.

Kaunis kahvikakkuvuoka

Kauniita ja klassisen tyylikkäitä kahvikakkuvuokia löytyy esimerkiksi Nordic Ware -mallistosta tai Emma Ivene -mallistosta. Onko Heritage-kahvikakkuvuoka vai joku muu näistä ihanuuksista sinun valintasi? Kahvikakkuvuokia löytyy isoja ja pieniä ja monen muotoisia. Kahvikakkuvuoat kannattaa pestä käsin. Esimerkiksi Nordic Ware -vuoat ovat melko hintavia, mutta ne ovat erittäin laadukkaita ja hintansa arvoisia. Niissä kakut paistuvat hyvin ja irtoavat helposti vuoasta.

Hyvä leivontakokemus syntyy oikeanlaisella kakkuvuoalla

Erityylisten kakkuvuokien välillä on paljon eroa. Hyvä kakkuvuoka on laadukas, kestävä ja helppokäyttöinen. Hyvä leivontakokemus on varmempaa, kun on hyvät leivontavälineet ja oikeanlainen kakkuvuoka. Huonot leivontavälineet voivat aiheuttaa monenlaista hankaluutta, eikä pahimmassa tapauksessa kakku onnistu ollenkaan.

Kakkuvuokia voi ostaa monesta paikasta (kivijalkamyymälät, marketit ja nettikaupat). Kakkuvuokaa ei kannata ostaa hätiköiden ja etukäteen kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia haluat vuoalta. Todennäköisesti helpointa on ostaa nettikaupasta, jolloin voit tutustua rauhassa valikoimaan ja tehdä heti ostopäätöksen. Kannattaa miettiä riittääkö sinulle yksi vuoka vai tarvitsetko useamman vuoan eri tilanteisiin. Tutustu etukäteen erilaisiin vaihtoehtoihin, jotta ostat juuri sinun tarpeisiisi sopivan kakkuvuoan. Muista aina lukea oman vuokasi käyttöohje ennen käyttöä!