Massakakku

Parhaat leivontamassat kakun päälle ja koristeisiin

Kakun koristelu tekee kakusta ainutlaatuisen. Kakun voi koristella monella eri tavalla. Yleensä kakulle valitaan ensin jokin kuorrute. Se voi olla esimerkiksi kermavaahto, kreemi tai kaulittava massa. Kakun päällystäminen kaulittavalla massalla on helppoa ja lopputuloksena on kaunis lopputulos.

Tässä artikkelissa kerrotaan perusperiaatteet massan käsittelylle ja vertaillaan erilaisia massavaihtoehtoja. Joitakin massoja voit valmistaa myös itse esimerkiksi sokerimassaa tai suklaamassaa. Massoja on saatavilla monen värisiä tai niitä voi myös itse värjätä. Aloittelevan leipurin kannattaa todennäköisesti alkuun ostaa valmista massaa. Kakut voi yleensä kuorruttaa ja päällystää massalla tarjoilua edeltävänä päivänä. Leivontakaupoista löydät monipuolisimman valikoiman erilaisia massoja.


Massasta voi tehdä koristeita

Massasta voi tehdä kauniita koristeita kakuille tai leivonnaisille. Koristeet voi muotoilla vapaalla kädellä tai käyttää muotteja. Massasta voi muotoilla monia erilaisia muotoja: esimerkiksi kukka, ruusu, pioni, pupu, tennarit, tossut, muumi, nalle, vauva, norsu, kirjaimet, perhonen, sydämet tai hämähäkki. Sokerimassakoristeet ovat kauniita ja melko yksinkertaisia tehdä. Nämä onnistuvat myös aloittelijalta.

Eristekerros kakun ja massan väliin

Kakun ja kuorrutemassan väliin kannattaa tehdä ohut eristekerros, joka antaa massalle tarttumapinnan ja estää kuorrutteen kostumista. Eristeenä voi olla esimerkiksi kreemi tai kermavaahto. Kreemi on hyvä eristekerros, koska se jähmettyy hyvin ja antaa kovan pinnan massan alle. Kreemiä käytettäessä massan alla tulee pinnasta todennäköisesti tasainen. Kreemin levittäminen kakun päälle voi olla hiukan haastavaa ja kakun voi laittaa pakasteeseen kovettumaan, jolloin kreemin levitys kakun päälle on helpompaa. Kreeminä voi olla esimerkiksi voikreemi, marenkivoikreemi tai suklaakreemi. Kermavaahtoa on helppo levittää kakun päälle, mutta pehmeän koostumuksen vuoksi kakun pinnassa saattaa näkyä epätasaisuudet. Kermavaahto levittyy helposti ja käy esimerkiksi muruisen ja pehmeän kakkupohjan päälle.

Sokerimassalla voi kuorruttaa myös mousse- tai juustokakkuja. Tällöin on hyvä jäädyttää kakku kovaksi ennen kuorruttamista. Massa painellaan kakkuun varovasti sormilla ja silottajan avulla. Sokerimassaa ei kannata laittaa suoraan liivatetta sisältävän kakun päälle, koska sokeri ja liivate muodostavat yhdessä nestettä. Myöskin sokerimassasta valmistetut koristeet tarvitsevat jotain eristettä, jotta ne pysyvät hyvänä. Koristeet voi sivellä esimerkiksi suklaaseen siitä kohdin, jossa ne ovat kosketuksissa kakkuun. Sokerimassan ja liivatteen väliin voi laittaa kreemiä tai suklaata eristeeksi.

Massan käsittely paketista kakun päälle

Massa muotoillaan ensin käsien välissä joustavaksi massaksi. Seuraavaksi lisätään mahdolliset väriaineet, jos massa ei ole valmiiksi halutun väristä. Massan värjäämiseen soveltuu esimerkiksi pastaväri, jota lisätään varovasti ja sekoitetaan tasaiseksi, kunnes tuloksena on haluttu väri. Massaan voi lisätä hiukan tomusokeria tai öljyä, jotta massa ei jää kiinni alustaan. Massa on helpointa kaulia silikonisen alustan päällä.

Massaa ei kannata kaulita liian ohueksi, jotta massa ei repeä. Sopiva paksuus on yleensä noin 2-4 mm. Kaulitun levyn tulee olla riittävän suuri, jotta se varmasti peittää koko kakun. Massa kaulitaan noin 1-2 kertaa kakun halkaisijaa suuremmaksi. Massaa kannattaa varata reilusti.

Kaulittu levy nostetaan varovasti kakun päälle käsin tai esimerkiksi kaulimen avulla. Massan voi nostaa myös suoraan silikonisen alustan päältä varovasti kääntämällä alusta ylösalaisin. Massa painellaan varovasti paikalleen. Pinta silotellaan tasaiseksi kakun päältä ja sen jälkeen silotetaan reunat ylhäältä alaspäin.  Lopuksi reunat silitetään lastan avulla siistiksi ja leikataan ylimääräinen sokerimassa veitsen avulla pois. Kakun silottaminen on helpointa tehdä silottajan avulla.

Ylimääräinen massa leikataan pois kakun alareunasta ja painellaan saumat kakun alapuolelle. Kannattaa leikata varovasti, jotta ei leikkaa liian paljon. Kannattaa mieluummin jättää hiukan liian pitkäksi ja lyhentää tarvittaessa lisää. Kakun alareunaan voi tehdä massasta koristenauhan. Jos apuna on käytetty tomusokeria ja sitä jää häiritsevästi näkyville massaan, sen voi pyyhkiä varovasti pois kostutetun keittiöpyyhkeen avulla.

Massalla päällystetyn kakun säilytys

Massalla päällystettyä kakkua ei saa säilyttää peitettynä, koska päällys alkaa hikoilemaan ja voi jopa valua pois kakun päältä. Kuumalla kelillä kannattaa olla tarkka, koska kosteus- ja lämpötilaerojen takia kakku alkaa nopeasti hikoilemaan huoneenlämmössä. Säilytä kakku mahdollisimman pitkään jääkaapissa.

Massasta tehdyt koristeet säilyvät jääkaapissa melko hyvin, jos ne on kovetettu riittävästi huoneenlämmössä. Varmin tapa on lisätä koristeet vasta vähän ennen tarjolle laittoa.

Kaulittavia massoja

Massoja on saatavilla monenlaisia ja monelta eri valmistajalta. Samantyylisissä massoissa on jonkin verran eroja eri valmistajien kesken. Jotkut massat ovat tykätyimpiä kuin toiset. Kannattaa kokeilla jotain toista massaa, jos et heti ensimmäisellä kerralla löydä tarpeisiisi sopivaa massaa.

Sokerimassoja

Sokerimassan käsittely ei ole vaikeaa ja myös aloitteleva leipuri onnistuu tällä. Sokerimassa kuivuu helposti, joten sitä käsiteltäessä kannattaa olla nopea. Avattu sokerimassapaketti kannattaa säilyttää muoviin/kelmuun käärittynä huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa.

Sokerimassaa löytyy valmiiksi monenvärisenä, mutta sitä voi myös tarvittaessa värjätä itse esimerkiksi pastavärillä. Sokerimassan koostumus pysyy jämäkkänä, kun se värjätään pastavärillä. Pastaväreissä on paljon väripigmenttiä, joten pieni määrä väriainetta riittää. Massan värjääminen on sotkevaa, joten kädet ja työskentelyalusta kannattaa suojata. Silikonialustan päällä voi käsitellä värjättävää massaa, koska sen saa helposti puhdistettua.

Sokerimassasta valmistetut koristeet voi kuivattaa folion päällä. Koristeet säilyvät huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa. Sokerimassakoristeet voi kiinnittää kakun päälle esimerkiksi elintarvikeliimalla tai sokerikuorrutteella.

FunCakes sokerimassa

FunCakes sokerimassalla on paljon hyviä ominaisuuksia. Se on elastista, helppokäyttöistä ja irtoaa hyvin alustasta ja muoteista. Massa on maultaan sopivan mietoa. FunCakes sokerimassoja on monenvärisiä ja monen makuisia (esimerkiksi vanilja ja vaahtokarkki).

Renshaw sokerimassa

Renshaw sokerimassa on helposti käsiteltävää ja kaulittavaa. Tämä sokerimassa irtoaa helposti alustasta ja muoteista. Massa kuivuu melko hitaasti. Tästä valmistetut koristeet pysyvät hyvin muodossaan. Värivalikoima on monipuolinen.

Sallinen sokerimassa

Tätä massaa on helppo käsitellä ja se on helppo nostaa kakun päälle. Tämän massan rakenne on venyväinen ja siten erilainen kuin useimmissa massoissa. Saatavilla on monia eri värejä.

Dr. Oetker sokerimassa

Koostumus on löysempää kuin monissa muissa sokerimassoissa. Kakun päällä saattaa alkaa kostumaan melko nopeasti, joten kannattaa laittaa kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua. Massa on pakattu pahvipakkaukseen, jolloin massan tarkka väri ei näy. Saatavilla on monia eri värejä.

Kaulintamassoja

Kaulintamassa (vaahtokarkki)

Kaulintamassa on koostumukseltaan jäykkää ja sitä on helppo työstää. Se pysyy hyvin kuivana kakun päällä. Vaahtokarkinmakuinen kaulintamassa on valkoista. Massaa voi värjätä pastaväreillä. Kakun kuorruttaminen kannattaa tehdä nopeasti, että massa ei ehdi liikaa kuivahtaa eikä kakun pinta repeile. Silotettaessa saattaa tulla pientä ryppyä. Tämä massa sopii myös koristeisiin ja se irtoaa helposti muoteista. Koristeiden pinta kuivuu nopeasti, mutta kuivuminen vie kokonaisuudessaan 1-3 vuorokautta.

Satin Ice massa

Satin Ice massa on etenkin ammattilaisten suosiossa helpon työstettävyyden takia. Massa on jämäkämpää ja venyvämpää kuin sokerimassa. Se on helppo kaulita ohueksi massaksi kakun päälle.

Kinuskikissan vaniljamassa

Tämän massan tekniset ominaisuudet on mietitty tarkkaan. Massassa on herkullinen vaniljan maku. Tätä massaa on helppo työstää ja se pysyy hyvänä kakun päällä. Massa ei tartu alustaan, joten tomusokeria ei tarvitse käyttää kaulitessa. Massaa on saatavilla monia eri värejä. Sopii kakkujen päällystämiseen ja koristeisiin.

Marsipaani

Marsipaani on koostumukseltaan jäykkää ja sitä on melko haastavaa käsitellä, koska se tarttuu helposti alustaan kiinni. Marsipaania ei kannata kaulita liian ohueksi, koska se repeilee helposti. Marsipaanista valmistetut koristeet kuivuvat todella hitaasti (voi mennä jopa viikkoja). Marsipaania on saatavilla monia eri värejä.

Koristeiden tekemiseen suunniteltuja massoja

Nallekoriste

Kukkamassa

Kukkamassa (Gum Paste) sopii koristeiden tekemiseen, koska se kuivuu nopeasti. Massaa voi kaulita ohueksi, eikä se repeä helposti. Massasta saa muotoiltua helposti ohuita koristeita kuten kukkien terälehtiä. Valmis koriste on koostumukseltaan erittäin kovaa, mutta se särkyy helposti. Massaa löytyy eri värejä ja sitä voi värjätä myös itse pasta-/geeliväreillä. Esimerkiksi FunCakes, Renshaw ja Satin Ice merkeiltä löytyy kukkamassoja.

Pastillage-massa

Pastillage-massa on vahvaa massaa, joka kuivuu erittäin kovaksi. Tämä massa sopii hyvin haastavien koristeiden tekemiseen kuten kenkiin, rusetteihin tai kolmiulotteisiin koristeisiin. Pastillage-massaa voi ostaa jauheena erikoisliikkeistä. Tätä massaa voi värjätä ja maalata.

Itse valmistettavia massoja

Vaahtokarkkimassa

Vaahtokarkkimassa on vaahtokarkeista tehtyä massaa. Vaahtokarkkimassaa voi valmistaa itse.

Suklaamassa

Suklaamassa on hyvän makuista ja sitä voi helposti valmistaa itse. Siitä on hyvä ja helppo muotoilla koristeita tai päällystää kakku.

Massoilla kaunis lopputulos helposti

Massojen avulla saa helposti viimeisteltyä kauniin kakun. Etukäteen kannattaa miettiä mihin tarvitset massaa, minkä värisenä ja miten paljon. Helpointa on ostaa valmiiksi sopivan värinen massa, mutta värjääminen on mahdollista myös. Massalla saa tehtyä näyttäviä ja ihastuttavia koristeita kakkujen ja leivonnaisten päälle. Kannattaa kokeilla massojen käyttämistä, jos et vielä ole testannut. Lopputuloksena on kaunis kakku pienellä vaivalla!