Yleiskone

Mikä on paras yleiskone leivontaan? Esittelyssä vuoden 2023 parhaita malleja

Yleiskoneen ostamisessa hyvä taustatyö on kaiken perusta. Yleiskone on yleensä melko hintava kodinkone, joten sen ostamista ei kannata tehdä hätiköiden. Mieti etukäteen tietyt asiat kuten budjetti, mihin tarvitset yleiskonetta ja mitä ominaisuuksia haluat siinä olevan. Mitä kaikkea haluat yleiskoneen tekevän puolestasi ja haluatko korvata sillä muita keittiökoneita. Onko sinulla jo valmiiksi monenlaisia koneita keittiössäsi, jolloin et ehkä tarvitse monipuolista lisäosavalikoimaa. 

Millainen on sinun tarpeisiisi paras yleiskone ja mitä ominaisuuksia siinä on hyvä olla? Tätä artikkelia varten on vertailtu eri yleiskoneita ja valittu esittelyyn mielestämme parhaat yleiskoneet leivontaa varten. 

Laadukas yleiskone on hyvä apu leivontaan ja ruoanlaittoon. Sen avulla voi esimerkiksi sekoittaa ja vaivata taikinoita, jolloin voit tehdä samaan aikaan jotain muuta ja kätesi säästyvät esimerkiksi raskaalta taikinan vaivaamiselta. Erilaisten lisäosien avulla saat vielä monipuolisemmat käyttömahdollisuudet yleiskoneellesi. Lisäosien avulla voi esimerkiksi jauhaa lihaa, valmistaa pastaa ja makkaroita tai tehdä jäätelöä.

Näitä asioita kannattaa miettiä ennen lopullista ostopäätöstä!

Yleiskoneen säilytyspaikka

Kannattaa etukäteen miettiä minne sijoitat yleiskoneen. Saako yleiskone olla keittiön työtasolla jatkuvasti vai säilytätkö sitä kaapissa? Jos yleiskone on jatkuvasti pöydällä kannattaa valita yleiskone, joka on mielestäsi hyvännäköinen ja sopii omaan sisustusmakuusi. Jos taas säilytät yleiskonetta kaapissa, ei ulkonäöllä ehkä ole niin väliä. Yleiskoneet ovat yleensä melko isokoisia ja painavia, joten säilytystilan tulee olla riittävän tilava ja sellaisessa paikassa, että saat otettua koneen helposti esille. Koneen mukana tulevat lisäosat saattavat vaatia paljon säilytystilaa.

Tehokkuus ja äänenvoimakkuus

Kannattaa kiinnittää huomiota yleiskoneen tehoon ennen ostopäätöstä. Mitä enemmän tehoja, todennäköisesti sitä tehokkaampi kone on. Penitehoinen yleiskone ei jaksa työstää raskaita taikinoita tehokkaasti. Teho olisi hyvä olla vähintään 900 W. KitchenAid-merkkisissä yleiskoneissa on suoravetomoottori, joten sen teho ei ole verrattavissa tavallisten moottoreiden koneisiin. Yleiskoneet ovat usein melko kovaäänisiä, joten desibelimäärä kannattaa tarkistaa etukäteen. 

Puhdistettavuus

Helppo puhdistettavuus on tärkeää. Kaikkia yleiskoneen osia ei välttämättä saa pestä astianpesukoneessa, joten jos olet mukavuudenhaluinen, kannattaa tämä asia tarkistaa ennen koneen ostamista.

Pakkaukseen kuuluvat lisäosat

Hintaerot ovat suuria, mutta kannattaa katsoa mitä kaikkea paketti pitää sisällään. Kalliissa paketeissa saattaa olla mukana paljon enemmän lisäosia kuin edullisimmissa. Joten kallis paketti voi kuitenkin tulla järkevämmäksi hankinnaksi, jos edulliseen yleiskoneeseen haluaa ostaa paljon lisäosia.

Muita juttuja

Yleiskoneen pohjassa on yleensä kumimatto tai imukupit, jotka pitävät koneen paikallaan sen ollessa käynnissä. Laadukkaissa yleiskoneissa on pääasiassa metallinen runko ja portaaton tehonsäätö. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu iso kulho on parempi kuin muovinen kulho. Lisäkulho on tarpeellinen, jos kone on usein käytössä.

Kitchentime
*Tutustu Kitchentimen monipuoliseen valikoimaan!

Vertailun kaksi parasta yleiskonetta

Vertailun perusteella nousi esiin kaksi parasta yleiskonetta: KitchenAid Artisan ja Kenwood Chef XL KVL4100S. Molemmat ovat todella hyviä vaihtoehtoja. 

Alla on tietoa molemmista yleiskoneista. Suurimmat erot ovat koneiden ulkonäössä ja koneiden moottoreissa. KitchenAid on ainoa yleiskone, jossa on tehokas suoravetomoottori. Suoravetomoottorin avulla saa hyvän suorituskyvyn jo 300 watilla. Teho ei mene koneiston pyörittämiseen vaan ohjautuu suoraan kulhoon. Suoravetomoottori kuluttaa myös vähemmän sähköä.

KitchenAid Artisan 175 yleiskone

Yhdysvaltalainen KitchenAid on tuottanut laadukkaita keittiön apuvälineitä yli 90 vuoden ajan. Monet ammattilaisetkin valitsevat KitchenAid-yleiskoneen, mutta se soveltuu myös aloitteleville leipureille.  
 

KitchenAid Artisan on silmiä hivelevän kaunis ja todella laadukas yleiskone. Tämä yleiskone kuuluu keittiön parhaalle paikalle. Näin kaunista kodinkonetta ei voi laittaa kaappiin piiloon. 

Tarvittaessa saa sekoitettua pieniäkin massamääriä (esimerkiksi 1 valkuainen). Toisaalta myös isommat määrät onnistuvat hyvin (esimerkiksi 10 munan kakkupohja 4,3 litran kulhossa). 

Tuotetietoja

+Energiatehokas 300 watin suoravetomoottori ja planetaarinen sekoitusjärjestelmä. 

+Ei ole käytössä liian äänekäs. 

+10 eri nopeusvaihtoehtoa, joilla saat säädettyä koneen käyntinopeutta.

+Saatavilla on paljon lisävarusteita esimerkiksi erilaisia lisäkulhoja, vatkaimia, lihamylly, erilaisia raastimia, mehustimia ja jäätelökone. 

+Tarjolla on monia ihania värivaihtoehtoja vaaleampina ja tummempina esimerkiksi sinisen, vihreän ja vaaleanpunaisen eri sävyissä. 

Laitteen mukana tulee kaksi erikokoista teräskulhoa (3 litraa ja 4,8 litraa), roiskesuoja, 6-lankainen vispilä, vaahdotusterä, taipuisa sekoitusterä ja taikinakoukku. 

Tutustu ja osta KitchenAid Artisan yleiskone *täältä. Sivustolla olevat mallit ovat keskenään hiukan erilaisia ja erihintaisia.  

 

Kenwood Chef XL KVL4100S

Kenwood on laadukas brittiläinen kodinkonemerkki. Kenwood on valmistanut keittiökoneita vuodesta 1947 lähtien. Kenwoodin yleiskoneet ovat tehokkaita, kestäviä ja helppokäyttöisiä.

Kenwood Chef XL on tehokas, laadukas ja kestävä yleiskone. Planetaarinen sekoitusliike varmistaa, että taikina sekoittuu tasaisesti. Lisälaitteita varten koneessa on kolme voimansiirron ulostuloa. Vatkaimen tai taikinakoukun korkeutta saa säädettyä ruuviavaimella, jos taikina ei sekoitu kunnolla. 

Tuotetietoja

+Todella tehokas 1200 watin moottori teräsrattaistolla

+Portaaton nopeudensäätö ja turbotoiminto raskaampia taikinoita varten

+Roiskesuoja, joka pitää taikinan varmasti kulhossa

-Koneen paino on 7,6 kg

+Saatavilla on paljon lisäosia (esim. lihamylly, sitruspuserrin ja jäätelökone)

Yleiskoneen mukana tulee kolme erilaista vatkainta: K-vatkain, pallovispilä ja taikinakoukku. Erittäin tilava teräskulhossa (6,7 l), jossa onnistuu isojenkin taikinoiden valmistaminen. 

Tutustu tähän yleiskoneeseen ja osta omasi  *täältä.

 

Hyvä edullinen yleiskone

Bosch MUM48CR1

Jos haluat hankkia edullisen yleiskoneen, niin tässä on sinulle hyvä laite. Bosch on saksalainen merkki, joka valmistaa hyviä ja laadukkaita kodinkoneita. Bosch MUM-yleiskoneet ovat tehokkaita, kestäviä ja helppokäyttöisiä. Niihin on mahdollista hankkia paljon erilaisia lisäosia.

Tuotetietoja

+3,9 litran teräskulho, jossa voi valmistaa 1 litran taikinan

+Neljä eri nopeusvaihtoehtoa

+Osat ovat konepesun kestäviä

Laitteen mukana tulee: vispilä, vaivain, hienonnusterä, vatkain, käännettävä viipalointiterä, käännettävä raastinlevy ja sekoitusväline.

 

Yleiskone on monipuolinen apulainen

Yleiskoneen hankinta kannattaa, koska se säästää sinun aikaasi ja voimiasi. Se tekee puolestasi monet raskaat työt. Yleiskoneen pitää olla helppokäyttöinen, että se ei jää käyttämättä. Yleiskone voi olla todella monipuolinen keittiön apulainen. Esteettisesti kaunis yleiskone tuo myös iloa kodin sisustukseen. Kannattaa mietiä tarkasti millaisen yleiskoneen ostat. Yleiskoneen voit saada melko edullisestikin, mutta yleensä laadukkaampi kone maksaa enemmän. 

Yleiskone vaahto