Mielessä on ollut jo pitkään löytää ihana sitruunakahvikakun ohje. Haluaisin, että kakussa olisi myös suklaata. Tästä artikkelista voit lukea miten tällaisen täydellisen suklaisen sitruunakakkureseptin etsintä edistyy.
Kokeilu numero 1
Sweetfoodomine.com -sivustolta löytyi resepti: ”Sitruunakakku reilulla suklaakuorrutuksella”. Tämä resepti pääsi ensimmäisenä kokeiluun. Alla on kyseisiltä nettisivuilta löytynyt resepti. Reseptin alla on kommentoitu mitä muutoksia tein reseptiin ja oman kakkuni kuvia sekä kommentteja mitä kakusta tykättiin.
Alkuperäinen resepti sweetfoodomine.com-sivustolta:
Sitruunakakku reilulla suklaakuorrutuksella
n. 14 annosta
Sitruunakakku
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 sitruunan kuoriraaste
2 rkl sitruunanmehua
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
150 g sulatettua voita
Kuorrutus
80 g Reilun kaupan tummaa suklaata 55%
3/4 dl kermaa
Sitruunakakun valmistus
1.Vatkaa munat ja sokeri valkeaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
2.Lisää vaahtoon sitruunan kuoriraaste ja mehu.
3.Yhdistä leivinjauho ja vehnäjauhot.
4.Lisää muna-sokerivaahtoon maito ja sulatettu voi.
5.Siivilöi joukkoon jauhoseos ja sekoita taikina varoen tasaiseksi takinaksi. Vältä turhaa sekoittamista.
6.Paista kakku uunin keskitasossa 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei enää tartu tikkuun.
7.Anna kakun jäähtyä vuossa noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen.
Kuorrutuksen valmistus
1.Hienonna suklaa pieniksi paloiksi.
2. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Lisää kermaan suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut kermaan.
3.Anna suklaakuorrutuksen seistä hetken aikaa jotta se ei ole liian juoksevaa. Kaada kuorrutus sen jälkeen kakun pinnalle.
Oma toteutus yllä olevan reseptin pohjalta:
Kakkutaikina:
½ sitruunan raaste à 1 sitruunan raaste
2 rkl sitruunamehua à noin 1 dl sitruunamehua
Lisäksi taikinaan noin 100 g pilkottua maitosuklaata
Sitruunakakun valmistus:
Lisäsin jauhoseoksen ilman siivilää vähitellen sekoittaen nesteen kanssa vuorotellen. Lisäksi vatkasin tässä vaiheessa sähkövatkaimen pienimmällä teholla.
Kuorrutus:
noin 125 g maitosuklaata
1 dl kermaa
Strösseleitä päälle
Miten kakku onnistui?
Kakusta tuli melko matala, joten ehkä olisi parempi olla hiukan isompi taikina. Toisaalta mietin, että vaikuttiko tähän mataluuteen se, että en lisännyt jauhoseosta varovaisesti vaan vatkasin ne. Kuorrute jäi alkuun melko löysäksi, joten ehkä vähemmän kermaa olisi parempi. Kuorrute kyllä jähmettyi lisää hiljalleen ja suurin osa kuorrutteesta pysyi kakun päällä, kun lusikoi sitä kakun päälle useamman kerran.
Testimaistajia oli viisi ja suurin osa piti kakusta (80 %). Yksi maistaja ei erityisemmin pitänyt kakusta, mutta söi kuitenkin palansa loppuun. Hänen kommentti oli se, että sitruunan ja suklaan yhdistelmä oli vähän outo, koska oli kirpeää ja makeaa yhdessä. Yksi maistaja, joka ei yleensä pidä sitruunasta niin söi tätä kakkua suurella ilolla. Kakku hupeni ennätysvauhtia ja oli loppu kahden syöntikerran jälkeen. Eli kakku oli siis hyvää, vaikka se ei mielestäni ollut täydellistä. Todennäköisesti seuraavalla kokeilukerralla laitan vähemmän sitruunamehua. Enkä ehkä laita suklaata kakkutaikinaan, koska se ei mielestäni maistunut taikinan seasta lainkaan. Mielessä on ollut myös testata sitruunaista tiikerikakkua. Seuraava sopiva resepti lähtee testiin lähiaikoina. Saa nähdä mistä reseptistä tulee suosikki ja kuinka monta kokeilua vaaditaan, että suosikki löytyy!