Olin jo pitkään halunnut kokeilla munkkien valmistamista ja niiden paistamista Airfryerilla. Jos et vielä tiedä, että mikä ihme on Airfryer, voit lukea täältä lisää tästä tämän hetken suosituimmasta keittiön pienkoneesta.
Kun sain vihdoin ja viimein ostettua sain ensimmäisen Airfryerini, pääsin testaamaan munkkien valmistamista ja etenkin paistamista tämän ilmafriteerauskeittimen avulla. Päädyin ostamaan ensimmäiseksi Airfryer-laitteekseni uunimallisen Gourmet maxx XXL (tilavuus 9 l ja teho 1800 W). *Täältä näet eri Airfryer-malleja ja hintoja!
Miksi halusin kokeilla munkkien paistamista Airfryerilla? Mielestäni se vaikutti kiehtovalta ajatukselta sen vuoksi, koska perinteinen kattilassa öljyssä uppopaistaminen on mielestäni hiukan pelottavaa. Joten halusin ehdottomasti kokeilla munkkien valmistamista ja paistamista turvallisemmalla tavalla ja lisäksi niistä tulisi ehkä hiukan terveellisempiä munkkeja kuin perinteisellä tavalla uppopaistamalla. Lue tästä tekstistä lisää munkkien valmistamisesta ja rehelliset kommentit kannattiko kokeilu.
Munkkitaikinan valmistaminen
Valmistin munkkitaikinan hiukan soveltaen Annin Uunissa blogin ohjetta: PARHAAT PERINTEISET MUNKKIRINKILÄT, joka löytyy täältä. Tein taikinasta alkuperäiseen ohjeeseen nähden kaksinkertaisen ja pienillä muutoksilla. Alla soveltamani ohje. Alkuperäisen ohjeen löydät Annin Uunissa blogista.
Raaka-aineet (noin 36 munkkiin)
- 5 dl maitoa
- 25 g hiivaa (Jos haluat taikinan kohoavan nopeammin laita hiivaa 50 g)
- 2 dl sokeria
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 1-2 tl vaniljasokeria
- 1 muna (voit jättää pois)
- 13 dl vehnäjauhoja
- 100 g pehmeää voita
Taikinan valmistusohje
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
- Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna ja sekoita.
- Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten. Itse ajattelin päästä helpolla ja olla sotkeamatta käsiäni taikinaan, joten vaivasin sähkövatkaimella, jossa oli taikinakoukut.
- Lisää voi ja loput jauhot alustaen.
(Vaivaa halutessasi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella noin 10 min, jolloin saat hyvän sitkon taikinaan). Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. - Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30-60 minuutiksi. Jos haluat taikinan kohoavan nopeammin, laita 50 g hiivaa. Itse halusin testata pienemmällä hiivamäärällä, koska usein munkit maistuvat melko paljon hiivalta enkä itse pidä hiivan mausta. Olin tyytyväinen siihen, että laitoin vain 25 g hiivaa, koska hiiva ei maistunut liikaa. Kohoamiseen meni pidempi aika, koska hiivaa oli vähemmän.
- Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
- Leivo taikina tangoksi ja jaa 36 palaan.
- Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä noin 45 minuutiksi.
- Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti.
Ohje paistamiseen Airfryerilla
- Voitele munkit öljyllä joka puolelta ja asettele munkit Airfryerin ritiläpellille tai oman laitteeseesi. Helpompi tapa: laita öljyä kulhoon ja pyörittele munkit kulhossa. Sen jälkeen laita ritilän päälle hetkeksi valumaan. VINKKI: Jos munkit ovat pidempään ritilällä ennen paistamista, kannattaa munkit kääntää vielä ympäri, jolloin vähenee ritilään tarttuminen paiston aikana.
- Paista Airfryerissa 200 asteessa noin 7 minuuttia. Halutessasi voit kääntää munkit ympäri kesken paiston. Itse en kääntänyt, koska paistoin ritiläpellillä. Tarkkaile paistotulosta ja ota munkit pois sitten, kun väri on sopiva. Ensimmäinen pellillinen voi viedä hiukan pidemmän ajan kuin loput pellilliset. VINKIT PAREMPAAN TULOKSEEN: Esilämmitä Airfryer muutaman minuutin ajan. Tämä siksi, koska ensimmäinen pellillinen tarttuu helposti ritilään pohjasta kiinni. Myöhemmissä erissä ei ole ollut tarttumisongelmaa ja se johtunee siitä, että Airfryer on ollut kylmä, kun ensimmäiset munkit ovat menneet paistumaan.
- Jos haluat sokeroida munkit paistamisen jälkeen, sivele pinta öljyllä ja sokeroi. Ilman öljyämistä sokeri ei tartu kunnolla kiinni munkin pintaan. LISÄVINKIT: Kasta munkit samaan öljyastiaan, jossa kastat ne ennen paistamista ja valuta hetki ritilässä. Käytä sokerointiin paperipussissa olevaa hienoa sokeria.
Mielipiteeni miten onnistui munkkien paistaminen Airfryerilla
- Munkeista tuli hyvänmakuisia ja paistotulos oli hyvä – koemaistajat sanoivat, että munkit olivat jopa paremman makuisia kuin perinteisellä tavalla valmistetut!
- Munkeista ei ulkonäöllisesti tullut mielestäni yhtä kauniita kuin perinteisellä tavalla paistetuista. Lähinnä tarkoitan sitä, että munkit olivat keskenään eri muotoisia eivätkä kaikki olleet tasalaatuisia. Eli perinteisellä tavalla onnistun paremmin saamaan kauniimpia ja tasalaatuisempia munkkeja ulkonäön puolesta.
- Osa munkeista jäi ikävästi kiinni paistoritilälle. Kokeilin sivellä hiukan öljyä myös ritilään ja tämä paransi jonkun verran asiaa. Huom. Tämä ongelma todennäköisesti poistuu, kun Airfryer on esilämmitetty ja munkit eivät odota ritilän päällä kovin pitkään paistoon menoa.
- Etukäteen olin epävarma, että tuleeko munkkien voiteluöljyn olla kuumennettua vai kelpaako suoraan pullosta otettu öljy. Kokeilin ottaa öljyn suoraan pullosta ja se toimi hyvin!
- Ehdottomasti munkkien paistaminen oli helppoa ja turvallisempaa tällä tavalla.
- Öljyllä läträämisen koin hiukan työlääksi, joten jos olisi todella iso munkkierä paistettavaksi, todennäköisesti valitsisin perinteisen kattilassa paistamisen lämpömittarin kanssa. Huom. Toisella kokeilukerralla laitoin astiaan öljyä ja kastoin munkit öljyyn. Tämä oli mielestäni paljon helpompaa ja nopeampaa kuin sudilla sively.
- Suosittelen kokeilemaan ja itsekin varmasti valmistan tällä tavalla munkkeja jatkossakin! 😊
Jos et vielä omista omaa Airfryeria tai haaveilet uudesta koneesta, *Täältä näet eri Airfryer-malleja ja hintoja!